Νομοθετικό πλαίσιο χρήσης Αερομοντέλων στην Ελλάδα

Από τον Οκτώβριο του 2016 με το ΦΕΚ 3152/Β/30-9-2016 έχουμε νέα δεδομένα. Περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το άρθρο .
Ποιό είναι λοιπόν το Νομοθετικό πλαίσιο χρήσης Αερομοντέλων ; Τί ισχύει στη χώρα μας; Τί πρέπει να γνωρίζουμε;
Στην ερώτηση για το τί επιτρέπεται και τί όχι σχετικά με την χρήση των drones στην Ελλάδα, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί εύκολα. Αυτό δεν έχει να κάνει με την απροθυμία του νομοθέτη για την δημιουργία αυστηρών κανονισμών και ελεγκτικών μηχανισμών ή με το γεγονός ότι τα πράγματα στη χώρα μας είναι πολλές φορές “ελαστικά”, αλλά με το ότι η αγορά που δημιουργείται και εκπορεύεται απο την χρήση των drones είναι καινούρια και μάλιστα ταχέως εξελισόμενη.
Οι ταχύτητες με τις οποίες οι εξελίξεις στο τομέα της εκμετάλλευσης των τεχνολογιών των δικτύων, των κινητών εφαρμογών και των επικοινωνιών γενικότερα είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν τον νομοθέτη και τα νομικά συστήματα των εκάστοτε χωρών να προσαρμοστούν και να ακολουθήσουν τον ρυθμό τους. Αυτό πολλές φορές οδηγεί στην απουσία αυστηρών και σαφώς δομημένων κανονισμών και νόμων, που με τη σειρά τους οδηγεί στην απουσία των απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών. Η νομιμότητα των τεχνολογικών επιτευγμάτων και η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την συζήτηση της νομιμότητας του εκάστοτε τεχνολογικού θαύματος ή επιτεύγματος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήτανε η Dolly, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο ή και τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Το ερώτημα που πλανάται στο μυαλό των ανθρώπων της ακαδημαικής και επιστημονικής κοινότητας είναι το πώς, και όχι το αν είναι ηθικό και νόμιμο.
Οι τεχνολογίες που εκμεταλλεύονται τα drones, και οι δυνατότητες που αυτά μπορούν να προσφέρουν, δεν αποτελούνε εξαίρεση του παραπάνω. Αν και η χρήση τους μιάζει αθώα και ηθική, αυτό δεν σημαίνει ότι η εκμετάλλευσή τους πρέπει να γίνεται αδιακρίτως και χωρίς όρια. ‘Οπως όλες οι τεχνολογίες, έτσι και η χρήση των drones προσφέρει πολλά πλεονέκτημα και δυνατότητες, όπως παρακολούθηση της κίνησης των δρόμων ή επιθεώρηση εγκατάστασεων, αλλά με ποιό κόστος και με την χρήση ποιών κανόνων και πλαισίων.
Εν κατακλείδι, τα νομοθετικά συστήματα των χωρών παγκοσμίως έχουνε ακόμα αρκετό δρόμο να καλύψουνε έτσι ώστε να συμβαδίσουνε και να συγχρονιστούνε με τους ρυθμούς που η τεχνολογία τρέχει. Κοινή μάλιστα παραδοχή είναι ότι η τεχνολογία δεν πρόκειται να μειώσει ρυθμούς αλλά ίσα ίσα να τους αυξήσει. Από την άλλη είναι επίσης παραδοχή ότι ένας κόσμος χωρίς έρευνα, πειράματα, και καινοτομία θα ήτανε ένας κόσμος βαρετός και σίγουρα όχι τόσο άνετος.
Για τα δεδομένα της χώρας μας πάντως αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι το παρακάτω ΦΕΚ που μπορείτε να διαβάσετε στο http://www.serresairclub.gr/Kanonismos%20Aeromontelon.pdf
Εμείς από την μεριά μας θα προσπαθήσουμε να σας κρατάμε ενήμερους επί του θέματος.
Μέχρι τότε, Drone safely!!
evelpil