Κυβερνοασφάλεια για αρχάριους: Ένας Βήμα προς Βήμα Οδηγός

nickpsar
10 Min Read

Κυβερνοασφάλεια είναι μία από αυτές τις φράσεις που ακούτε και ίσως σκέφτεστε, “Ω, δεν πρόκειται ποτέ να το καταλάβω, είναι πολύ περίπλοκο, δεν είναι για εμένα” Αλλά η αλήθεια είναι ότι η προστασία δεδομένων και πληροφοριών είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι φαίνεται, και η κυβερνοασφάλεια για αρχάριους αποτελεί συνηθισμένη πρακτική. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές, γιατί σήμερα βασιζόμαστε στην τεχνολογία και το διαδίκτυο για σχεδόν τα πάντα! Οπότε, αν νομίζετε ότι είναι μια έννοια δύσκολη να κατανοηθεί, μην ανησυχείτε. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πρώτον, ότι αυτό δεν ισχύει – ο καθένας μπορεί να μάθει καλές πρακτικές κυβερνοασφάλειας, και δεύτερον, ότι θα σας δείξουμε το πώς!

Αν ανησυχείτε για ιούς ή την απώλεια προσωπικών δεδομένων, συνεχίστε να διαβάζετε. Αν είστε επιχείρηση που προσπαθεί να προστατεύσει τις πολύτιμες πληροφορίες της, συνεχίστε. Θα σας δώσουμε τα βασικά για να μάθετε την κυβερνοασφάλεια για αρχάριους, δημιουργώντας όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για μια πιο ασφαλή εμπειρία στο διαδίκτυο.

Κατανόηση της Κυβερνοασφάλειας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνηθίσετε είναι να κατανοήσετε πόσο στενά συνδεδεμένη είναι η κυβερνοασφάλεια με όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Από τον έλεγχο των κοινωνικών μέσων έως την προβολή τραπεζικών λογαριασμών, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία μας. Συνεπώς, η διατήρηση της ασφάλειας των πληροφοριών σας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό απαιτεί συνήθειες.

Ναι, ως επιχείρηση, μπορείτε να επενδύσετε πολλά σε ομάδες IT, λογισμικό και πολυεπίπεδα δίκτυα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πολλά αν το προσωπικό σας δημιουργεί απειλές επειδή δεν γνωρίζει πράγματα όπως οι επιθέσεις phishing ή ιστότοποι χωρίς κρυπτογράφηση. Το ίδιο ισχύει και για ένα άτομο: το antivirus σας μπορεί να κάνει μόνο μέχρι ένα σημείο. Αν κατεβάσετε κατά λάθος κακόβουλο λογισμικό και το εκτελέσετε στο σύστημά σας, χάσατε τα προειδοποιητικά σημάδια που θα μπορούσαν να σας προφυλάξουν από τον κίνδυνο.

Βελτίωση της Ασφάλειάς σας

Ας το απλοποιήσουμε. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε (και πρέπει) να κάνετε ως άτομο. Αν είστε επιχείρηση, σας συνιστούμε έντονα να μεταδώσετε αυτές τις συμβουλές στο προσωπικό σας – ως οδηγό και πολιτική. Με αυτά τα βήματα, θα διαπιστώσετε ότι η εκμάθηση της κυβερνοασφάλειας για αρχάριους είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι φαίνεται.

1 – Καλοί Κωδικοί Πρόσβασης

Η υιοθέτηση σύνθετων κωδικών πρόσβασης είναι ένα από τα βασικά πρώτα βήματα στις καλές πρακτικές κυβερνοασφάλειας. Ναι, είναι ενοχλητικό να θυμάστε πολλούς κωδικούς, αλλά να κατανοήσετε ότι κακόβουλα τρίτα μέρη χρησιμοποιούν μεθόδους όπως οι επιθέσεις bot για να δοκιμάσουν γενικές φράσεις σύνδεσης. Ένας καλός κωδικός είναι από τους ευκολότερους τρόπους προστασίας δεδομένων (και είναι δωρεάν).

2 – Δύο Παράγοντες Επαλήθευσης (2FA)

Ο γνωστός και ως 2FA, ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ένα επίπεδο πάνω από τους καλούς κωδικούς πρόσβασης. Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτείται ένας κωδικός μαζί με τον κωδικό πρόσβασης, ο οποίος είναι διαθέσιμος μόνο από μια εγκεκριμένη συσκευή, όπως το smartphone ενός ατόμου.

3 – Κρυπτογράφηση

Τα άτομα πρέπει να αποκτήσουν τη συνήθεια να εντοπίζουν κρυπτογραφημένους ιστότοπους (συνήθως αυτό είναι ένας ιστότοπος που χρησιμοποιεί HTTPS). Το πρόγραμμα περιήγησης θα σας ενημερώσει αν ένας ιστότοπος δεν είναι ασφαλής (για παράδειγμα, το Chrome αναφέρει αν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής στην επάνω αριστερή καρτέλα).

Ένας ιστότοπος χωρίς κρυπτογράφηση σημαίνει ότι πληροφορίες όπως οι συνδέσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας μπορούν να υποκλαπούν από τρίτα μέρη. Με τον ίδιο τρόπο, μια επιχείρηση πρέπει να κρυπτογραφεί τα πολύτιμα δεδομένα της, ειδικά αν χρησιμοποιεί WAN ή φιλοξενεί δημόσιες συνδέσεις.

4 – Αντι-ιικό Λογισμικό

Είναι αυτονόητο, αλλά είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, το αντι-κακόβουλο λογισμικό είναι απαραίτητο. Χωρίς αυτό, το σύστημά σας και/ή τα δίκτυά σας είναι ευάλωτα σε διάφορους ιούς που μπορούν να προκαλέσουν χάος, να καταστρέψουν πλήρως ένα σύστημα ή να κλέψουν δεδομένα.

5 – Αντίγραφα Ασφαλείας Συστήματος

Ως επιχείρηση, οι διακοπές λειτουργίας είναι σχεδόν εγγυημένες. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, θέλετε να διασφαλίσετε ότι οι πληροφορίες σας είναι αποθηκευμένες με ασφάλεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαχειριζόμενων παρόχων ή κέντρων δεδομένων που φιλοξενούν τα δεδομένα σας, αποτρέποντας την απώλεια.

Ως άτομο, συνιστάται να επενδύσετε σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους (HDD/SSD) και/ή αποθήκευση στο cloud.

6 – Σχέδια BDR (Backup and Disaster Recovery)

Η οργάνωσή σας όχι μόνο επωφελείται από αντίγραφα ασφαλείας σε όλο το σύστημα αλλά και από ένα σχέδιο ανάκαμψης. Ένα σχέδιο BDR (Backup and Disaster Recovery) θέτει το πλαίσιο για το τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια διακοπών λειτουργίας, πώς να ανακάμψετε και ποια βήματα πρέπει να γίνουν για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων. Αυτό πρέπει επίσης να καλύπτει ζητήματα που σχετίζονται με ιούς ή άλλες κακόβουλες εισβολές που θέτουν σε κίνδυνο ένα δίκτυο.

7 – Ενημέρωση

Η ενημέρωση λογισμικού και εφαρμογών στις πιο πρόσφατες εκδόσεις τους είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας στις καλές πρακτικές κυβερνοασφάλειας. Κακόβουλα μέρη συχνά εκμεταλλεύονται ευπάθειες σε παρωχημένο λογισμικό. Είτε για επαγγελματική είτε για προσωπική χρήση, κάθε εφαρμογή που περιέχει προσωπικές πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιεί την τρέχουσα έκδοσή της.

8 – Επιλογή Εφαρμογών

Είναι υπέροχο που υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές για τις συσκευές και τα smartphones μας. Ωστόσο, κάθε εφαρμογή αποτελεί πιθανό σημείο πρόσβασης για απώλεια δεδομένων, επειδή χρησιμοποιούν τις πληροφορίες μας για τις υπηρεσίες τους. Συχνά, αυτό περιλαμβάνει έναν απλό συνδυασμό σύνδεσης και email. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλές εφαρμογές ζητούν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες. Σε αυτή την περίπτωση, να είστε επιλεκτικοί σχετικά με το τι κατεβάζετε και να εξετάζετε προσεκτικά τι εξουσιοδοτήσεις παραχωρείτε. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή ειδήσεων δεν πρέπει να ζητά πρόσβαση στις προσωπικές σας φωτογραφίες.

9 – Κατανόηση των κινδύνων που προέρχονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ένα μεγάλο μέρος του γιατί το κακόβουλο λογισμικό παραμένει τόσο αποτελεσματικό οφείλεται στην παραπλάνηση. Η κοινωνική μηχανική είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού, χρησιμοποιώντας συχνά επιθέσεις phishing.

Ουσιαστικά, κακόβουλα τρίτα μέρη προσπαθούν να εξαπατήσουν χρήστες στέλνοντας μηνύματα που φαίνεται να προέρχονται από φίλους, οικογένεια ή ακόμα και επιχειρήσεις. Συχνά περιλαμβάνουν συνδέσμους ή απαιτούν ενέργεια σχετικά με την απώλεια ενός “λογαριασμού”, προσπαθώντας να υποκλέψουν συνδέσεις χρηστών ή παρόμοια. Η επαγρύπνηση και η κατανόηση του πώς λειτουργεί η κοινωνική μηχανική είναι, επομένως, μεγάλο μέρος των στρατηγικών καλής κυβερνοασφάλειας.

10 – Παρακολούθηση

Ένα πράγμα που είναι εύκολο να ξεχαστεί είναι ο αριθμός των λογαριασμών και των συνδέσεων που έχετε (ή η επιχείρησή σας). Όταν κάθε άλλος ιστότοπος ζητά εγγραφή μέσω email, είναι εύκολο να χάσετε τον έλεγχο για το πού πηγαίνουν οι κωδικοί πρόσβασης. Γιατί είναι αυτό πρόβλημα; Λοιπόν, δεν έχουν όλοι οι ιστότοποι τα ίδια πρότυπα ασφαλείας. Κάποια μέρα, ένας παλιός ιστότοπος που χρησιμοποιήσατε μπορεί να παραβιαστεί, μαζί με το email/κωδικό πρόσβασης που συνδέεται με αυτόν. Εκείνοι που παίρνουν αυτές τις πληροφορίες σύνδεσης μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να προσπαθήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στους άλλους λογαριασμούς σας.

Σκεφτείτε το σαν έναν κουβά με νερό. Όσο περισσότερο νερό, τόσο πιο πολύτιμος είναι. Αλλά αν ο κουβάς αποκτήσει τρύπες, το νερό χάνεται παντού. Έτσι, κάντε απογραφή σε ποιους ιστότοπους είστε συνδεδεμένοι, με ποιους κωδικούς κ.ο.κ.

Συνοψίζοντας

Αυτά τα βασικά βήματα είναι θεμελιώδη για την καλύτερη προστασία σας από τις κυβερνοεπιθέσεις. Είναι απαραίτητο να κατανοήσετε: σε κάποιο βαθμό, θα δεχθείτε επίθεση, είναι ένα σύνηθες στοιχείο του διαδικτύου. Και αυτό είναι αποδεκτό – είναι κάτι που πρέπει να το περιμένετε, καθώς θέτει τη σωστή νοοτροπία για την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Η εκπαίδευση και η προσωπική επαγρύπνηση είναι, επομένως, από τα καλύτερα εργαλεία σας. Η σκεπτικότητα είναι το κλειδί. Η προσοχή είναι καλύτερη. Ως άτομο, ακολουθήστε τον δρόμο της ασφάλειας. Ως επιχείρηση, ελέγξτε την επάρκεια των εργαζομένων σας και κρατήστε τους ενημερωμένους και προετοιμασμένους. Διεξάγετε τακτικά δοκιμές διείσδυσης για να δείτε τις αδύναμες (και τις ισχυρές) περιοχές του δικτύου σας, βελτιώνοντας συνεχώς την προσέγγισή σας για την προστασία της επιχείρησης.

Όχι και τόσο δύσκολο, σωστά; Η εκμάθηση της κυβερνοασφάλειας για αρχάριους μπορεί να ακούγεται σαν ταλαιπωρία, αλλά πολλά από αυτά βασίζονται στην κοινή λογική και την κριτική σκέψη.

Ενώ η ανάπτυξη προγραμμάτων και δικτύων αποτελεί περισσότερο αρμοδιότητα των ειδικών IT, οποιοσδήποτε μπορεί να προσεγγίσει την κυβερνοασφάλεια ως επαγγελματίας, ειδικά αν ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα.

Follow:
Γεια σας! Είμαι ειδικός στις τηλεπικοινωνίες και την κυβερνοασφάλεια, με πάθος για την επίλυση σύνθετων "γρίφων" στον ψηφιακό κόσμο. Δραστηριοποιούμαι εκεί που συναντιούνται η καινοτομία, η ασφάλεια και η στρατηγική. Αλλά υπάρχει και κάτι παραπάνω από firewalls και κλειδιά κρυπτογράφησης! Όταν δεν προστατεύω δίκτυα, πετάω στους ουρανούς ως πιστοποιημένος επαγγελματίας χειριστής drone (A1/A3, A2). Οι περιπέτειές μου με ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, όπου συνδυάζω τη δουλειά μου με το πάθος μου για τα ταξίδια, αναζητώντας πάντα έμπνευση σε νέους τόπους και πολιτισμούς. Τα τελευταία πέντε χρόνια εξερευνώ επίσης τον συναρπαστικό και απρόβλεπτο κόσμο των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτής. Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι που με δίδαξε πολλά για τον κίνδυνο, τις ευκαιρίες και την διαρκώς εξελισσόμενη ψηφιακή οικονομία. Είτε πρόκειται για τα σύννεφα (εικονικά και κυριολεκτικά!) είτε για την περιήγηση στα τοπία του blockchain, με οδηγεί η περιέργεια και η ασταμάτητη αναζήτηση γνώσης. Ευχαριστώ που σταματήσατε εδώ—μη διστάσετε να επικοινωνήσετε και να συμμετάσχετε σε αυτό το ταξίδι!
Leave a Comment