Ουκρανικός Στρατός με Ένα Εκατομμύριο Drones: Πώς η Καταναλωτική Τεχνολογία έφερε την επανάσταση στον Σύγχρονο Πόλεμο

nickpsar
6 Min Read
A billboard across Ukraine encourages citizens to enlist in the military and help fight off Russian occupiers with FPV drones. Photo courtesy of The NY Times.

Η τολμηρή πρωτοβουλία της Ουκρανίας να αναπτύξει ένα εκατομμύριο drones FPV (First Person View) το 2024 έχει μεταμορφώσει θεμελιωδώς τη φύση του σύγχρονου πολέμου, φέρνοντας τη στρατιωτική σύγκρουση στην εποχή της μετατροπής της καταναλωτικής τεχνολογίας. Η φιλόδοξη ανακοίνωση του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα τέλη του 2023 σηματοδότησε μια πρωτοφανή στροφή στη στρατιωτική στρατηγική – μια στροφή που γεννήθηκε από την ανάγκη και την καινοτομία, όπως αναφέρει η The New York Times.

«Δημιουργήσαμε τις καλύτερες συνθήκες στον κόσμο για ιδιωτικές εταιρείες να παράγουν drones», δήλωσε ο Μιχαήλ Φεντόροβ, Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας.

Αυτή η δήλωση αντικατοπτρίζει τις σαρωτικές αλλαγές πολιτικής που εφαρμόστηκαν για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως μειώσεις φόρων, απλοποιημένες τελωνειακές διαδικασίες και αύξηση των περιθωρίων κέρδους για τους κατασκευαστές drones από 1% σε 25%.

Από  χόμπι σε οπλικό σύστημα

Η μετατροπή ξεκίνησε με εμπορικά διαθέσιμα drones, ιδιαίτερα τη σειρά Mavic της DJI και τα FPV quadcopters για αγώνες. Αυτές οι καταναλωτικές συσκευές, με κόστος από 320 έως 600 δολάρια, μπορούν να παρέχουν ακριβείς επιθέσεις που παλαιότερα απαιτούσαν πυρομαχικά πυροβολικού με κόστος 3.200 δολάρια ή περισσότερο. Το οικονομικό πλεονέκτημα είναι ξεκάθαρο: η Ουκρανία μπορεί να αναπτύξει πολλαπλές πλατφόρμες επίθεσης ακριβείας με το κόστος ενός και μόνο συμβατικού βλήματος πυροβολικού.

Τα ουκρανικά εργαστήρια έχουν γίνει κέντρα ταχείας καινοτομίας, μετατρέποντας συμβατικά πυρομαχικά για μεταφορά μέσω drones. Οι ομάδες τροποποιούν τα πάντα, από κεφαλές RPG έως εξειδικευμένα φορτία, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία όπλων που συνδυάζουν τη δύναμη αντιαρματικών βλημάτων με απαράμιλλη ευελιξία και ακρίβεια.

Ένας νέος στρατιωτικός κλάδος

Η κλίμακα αυτής της πρωτοβουλίας απαιτούσε θεσμικές αλλαγές. Τον Ιούνιο του 2024, η Ουκρανία ίδρυσε τις Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Βαντίμ Σουχαρέφσκι.

«Αυτό που δημιουργήσαμε εδώ είναι ένα τεράστιο βήμα προς το μέλλον», δήλωσε ο Σουχαρέφσκι, του οποίου η υπηρεσία στοχεύει να έχει 10.000 ειδικούς στα drones μέχρι το τέλος του 2025.

Ο νέος αυτός κλάδος διεξάγει εξειδικευμένα μαθήματα για τη λειτουργία drones και τις τακτικές, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών για βαθιές επιθέσεις και εναέριες μάχες drone. Εταιρείες όπως η eDrone, που ιδρύθηκε το 2023, παράγουν τώρα 10.000 drones μηνιαίως για στρατιωτική χρήση, υποστηριζόμενες από κυβερνητικές πολιτικές που εξαιρούν τους εργαζομένους στις εταιρείες drones από τη στρατιωτική θητεία.

Τακτική Επανάσταση

Τα FPV drones  έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά των τεθωρακισμένων οχημάτων, ακόμη και αυτών που είναι εξοπλισμένα με προστατευτικά μέτρα  κατά drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

«Κάθε Ουκρανός στην πρώτη γραμμή πρέπει να πάρει τη ζωή τουλάχιστον ενός Ρώσου στρατιώτη πριν πεθάνει ο ίδιος», εξηγεί ένας πιλότος drone με το ψευδώνυμο Προφήτης (Prorok).

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα οδηγεί την καινοτομία στον πόλεμο με drones.

Παγκόσμιες Επιπτώσεις

Η επανάσταση της Ουκρανίας στη χρήση drones έχει προκαλέσει μια βαθιά παγκόσμια αλλαγή στην τακτική του πολέμου. Χώρες όπως η Λιθουανία, η Βρετανία, η Τσεχία, το Σουδάν και η Ταϊβάν έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν παρόμοιες δυνατότητες. Το σχετικά χαμηλό κόστος και η ευρεία διαθεσιμότητα αυτών των συστημάτων εγείρουν ανησυχίες για την πιθανή διάδοσή τους σε μη κρατικούς φορείς, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περιοχές ή να ενισχύσει μη συμβατικές απειλές.

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη πειραματικά συστήματα αυτόνομου εντοπισμού στόχων. Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα drones να εντοπίζουν και να πλήττουν στόχους ακόμα και υπό συνθήκες παρεμβολών στις επικοινωνίες. Ο συνδυασμός Τεχνητής Νοημοσύνης, προηγμένων αισθητήρων και οικονομικών πλατφορμών παράδοσης υπογραμμίζει τη ραγδαία εξέλιξη του πολέμου με drones, υποδεικνύοντας ένα μέλλον με αυξημένη πολυπλοκότητα και δυνατότητες.

Κοιτάζοντας Μπροστά

Τον Οκτώβριο του 2024, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία ξεπέρασε τον φιλόδοξο στόχο του ενός εκατομμυρίου drones νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η χώρα πλέον διαθέτει τη δυνατότητα παραγωγής έως και τεσσάρων εκατομμυρίων drones ετησίως. Αυτή η πρωτοφανής αύξηση παραγωγής σηματοδοτεί μια καθοριστική αλλαγή στον σύγχρονο πόλεμο, δημοκρατικοποιώντας δυνατότητες που ήταν παλαιότερα αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων δυνάμεων.

Η επίδραση αυτής της καινοτομίας υπερβαίνει τη σημερινή σύγκρουση. Όπως παρατήρησε ένας Ουκρανός διοικητής: «Όσα περισσότερα drones έχουμε, τόσες λιγότερες ζωές χάνουμε». Αυτό το συναίσθημα υπογραμμίζει την ώθηση για συνεχή τεχνολογική και τακτική πρόοδο, υποδεικνύοντας ότι το μέλλον του πολέμου μπορεί να γίνει κυρίως μη επανδρωμένο.

Παρά τα προφανή πλεονεκτήματα, σημαντικά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτής της αλλαγής. Ο συνδυασμός οικονομικής προσιτότητας, υψηλής ακρίβειας και ευκολίας ανάπτυξης υποδηλώνει ότι ο πόλεμος με drones πιθανότατα θα εξαπλωθεί παγκοσμίως, αλλάζοντας πιθανόν τις στρατιωτικές δοξασίες και επιχειρησιακές στρατηγικές για δεκαετίες. Η διττή φύση αυτών των εξελίξεων τονίζει την ανάγκη για προσεκτική εξέταση των μακροπρόθεσμων συνεπειών τους.

Follow:
Γεια σας! Είμαι ειδικός στις τηλεπικοινωνίες και την κυβερνοασφάλεια, με πάθος για την επίλυση σύνθετων "γρίφων" στον ψηφιακό κόσμο. Δραστηριοποιούμαι εκεί που συναντιούνται η καινοτομία, η ασφάλεια και η στρατηγική. Αλλά υπάρχει και κάτι παραπάνω από firewalls και κλειδιά κρυπτογράφησης! Όταν δεν προστατεύω δίκτυα, πετάω στους ουρανούς ως πιστοποιημένος επαγγελματίας χειριστής drone (A1/A3, A2). Οι περιπέτειές μου με ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, όπου συνδυάζω τη δουλειά μου με το πάθος μου για τα ταξίδια, αναζητώντας πάντα έμπνευση σε νέους τόπους και πολιτισμούς. Τα τελευταία πέντε χρόνια εξερευνώ επίσης τον συναρπαστικό και απρόβλεπτο κόσμο των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτής. Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι που με δίδαξε πολλά για τον κίνδυνο, τις ευκαιρίες και την διαρκώς εξελισσόμενη ψηφιακή οικονομία. Είτε πρόκειται για τα σύννεφα (εικονικά και κυριολεκτικά!) είτε για την περιήγηση στα τοπία του blockchain, με οδηγεί η περιέργεια και η ασταμάτητη αναζήτηση γνώσης. Ευχαριστώ που σταματήσατε εδώ—μη διστάσετε να επικοινωνήσετε και να συμμετάσχετε σε αυτό το ταξίδι!
Leave a Comment