Κυβερνοχώρος και ασφάλεια

cyberwar2Ο κυβερνοχώρος είναι σήμερα ένας διαρκώς αυξανόμενα χώρος για επίθεση αυτή την εποχή. Όταν κάποιος βρίσκεται «μέσα» σε αυτόν, η ταυτότητά του μπορεί αν όχι να αποκρυφθεί τελείως, να «θολώσει», και ίσως αυτός είναι ένας λόγος που ο ψηφιακός αυτός χώρος επιλέγεται να είναι ο κύριος δρόμος για παράνομες πολλές φορές και κακόβουλες ενέργειες. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα θεωρείται η τέταρτη διάσταση ενός πολέμου.
Σαν έννοια είναι ακόμα αρκετά απροσδιόριστη όπως και η ασφάλειά του. Πολλοί πιστεύουνε ότι η κυβερνοασφάλεια έιναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να αγοράσει όπως ένα προιόν. Άλλοι πιστεύουν πως αφορά μόνο τεχνικές εξειδικευμένες λύσεις που αφορούν μόνο μεγάλες εταιρείες ή κάτι που αφορά μόνο επαγγελματίες πληροφορικής. Η πραγματικότητα είναι βεβαίως διαφορετική, καθώς αφορά οποιονδήποτε συνδέεται με κάποιο τρόπο πρωτίστως στο Internet, αλλά όχι μόνο. Ο κυβερνοχώρος έχει να κάνει με καθε είδους αυτοματισμό.
Είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για κακόβουλες ενέργειες ακριβώς επειδή προσφέρει μη βίαιες αλλά γεμάτες αντίκτυπο συνέπειες. Οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο διαδίκτυο αποτελεί μέρος του κυβερνοχώρου και μπορεί να είναι από εξυπνα ρολόγια και τηλεοράσεις μέχρι μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ερευνητές υπολογίζουνε πως το 2020 οι συσκευές που θα είναι συνδεδεμένες στο δικτυακό χώρο (Internet of the Things), θα είναι μεταξύ 26 με 100 δισεκατομύρια. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί πως αυτός ο «χώρος», θα είναι ο αγαπημένος για εισβολή από χάκερς, ακτιβιστές, κατασκόπους ή από άλλους που απλά θέλουνε να κάνουνε πλάκα, παραβιάζοντας για παράδειγμα το ασύρματο router του σπιτιού μας.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι σημαντικό πλέον να αποκτήσουμε όλοι μας μια ελάχιστη κατανόηση του τι είναι ο κυβερνοχώρος και ειδικότερα τί έιναι ασφαλές και τί όχι μέσα σε αυτόν. Η βιομηχανία προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία απο εργαλεία τα οποία παρέχουνε ασφάλεια για τα πληροφοριακά συστήματα μεγάλων εταιρειών αλλά και ενός απλού υπολογιστή ενός συνηθισμένου χρήστη, αλλά και πάλι, όπως συνήθως λέγεται, ο αδύναμος κρίκος είναι ο άνθρωπος και οι ενέργειές του. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα εκμεταλευτούνε ορισμενοι για να παραπλανήσουνε και να προκαλέσουνε ζημιά.
Η βιομηχανία, η ακαδημαική κοινότητα και οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω στην ασφάλεια που είναι σχετική με τον κυβερνοχώρο, όλοι μαζί εργάζονται με κοινό στόχο να παρέχουνε λύσεις για τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος και λύσεις με σκοπό να προστατέψουνε όλους εμάς που καθημερινά συνδεόμαστε συνειδητά ή όχι στον κυβερνοχώρο. Αλλά, εξαρτάται από εμάς, τις αποφάσεις μας και τις ενέργειές μας να απολαμβάνουμε ασφαλείς πλοηγήσεις στο ιδιαίτερο περιβάλλον του κυβερνοχώρου. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουμε ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατανοήσει κάποια πολύ βασικά.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *