Ιδιοκατασκευή ή έτοιμο;

Το να πετάω τετρακόπτερο είναι ένα πολύ ακριβό χόμπι. Flight controllers, Esc, μπαταρίες, πλαίσια, μοτέρ τίποτα από αυτά δεν είναι φθηνό. Για αρχή σίγουρα θα χρειαστείτε 300 Ευρώ και σχεδόν σίγουρα άλλα 100 Ευρώ μέσα στον επόμενο μήνα για αναβαθμίσεις αλλά και σπασίματα από τις πρώτες πτώσεις. Για αυτό λοιπόν είναι καλύτερα να πάρετε ένα έτοιμο κιτ ή να συναρμολογήσετε ένα αγοράζοντας κάθε κομμάτι  ξεχωριστά; Για εμένα παρά τον όποιο κίνδυνο εμπεριέχει αυτή η επιλογή πιστεύω ότι  το φιάξτο  μόνος σου σενάριο είναι το καλύτερο. Στη συνέχεια θα ανακαλύψετε το γιατί…

Έτοιμα Κιτ           

Είναι η καλύτερη επιλογή για ανθρώπους που κατά βάση δεν μπορούν να ξοδέψουν χρόνο για να μπορέσουν να καταλάβουν ποιά κομμάτια πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα εξαρτήματα σε ένα κιτ είναι συνήθως πολύ προσεγμένα και ήδη ”κολλημένα” για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Με μια πρώτη ματιά δείχνουν ότι είναι και πιο φθηνά. Συχνά συγκρίνοντας παρόμοια setup τα έτοιμα κιτ δείχνουν φθηνότερα από το εάν αγοράζαμε τα εξαρτήματα ξεχωριστά. Η παγίδα σε αυτή την περίπτωση  είναι ότι τα κιτ έχουν εξαρτήματα του κατασκευαστή και μόνο αυτού. Έτσι όταν θελήσουμε να αντικαταστήσουμε ένα εξάρτημα θα πρέπει να πληρώσουμε πολλά περισσότερα από ότι αν  κατασκευάζαμε το τετρακόπτερο μόνοι μας. Πάντα να έχουμε κατά νου ότι ατυχήματα συμβαίνουν και τα εξαρτήματα εμφανίζουν ελαττώματα.

Επίσης ενώ τα εξαρτήματα στα έτοιμα κιτ έχουν επιλεχθεί προσεκτικά πολλές φορές είναι χαμηλής ποιότητας και χωρίς πολλές επιλογές. Η καρδιά του τετρακόπτερου είναι ο Flight Controller. Για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προηγμένες λειτουργίες πρέπει να αγοράσουμε ένα τελευταίας τεχνολογίας κιτ. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι είναι θα χρειαστείτε πολλά χρήματα για να αγοράσετε ένα κιτ με προηγμένες λειτουργίες.

DIY

Αντίστροφα όταν συναρμολογείς ένα τετρακόπτερο με εξαρτήματα που έχεις αγοράσει ξεχωριστά σίγουρα θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο και πιθανώς να χρειαστείς περισσότερα χρήματα αρχικά. Εντούτοις είναι πολύ πιο οικονομικό να αντικαταστήσεις κάποιο εξάρτημα λόγω των πολλών επιλογών που υπάρχουν στο εμπόριο  από τη στιγμή που δεν είσαι αναγκασμένος να προμηθευτείς εξαρτήματα από συγκεκριμένο κατασκευαστή. Επίσης μπορείς να προμηθευτείς  όποιον Flight Controller και με όποιες λειτουργίες επιθυμείς. Αυτό σου δίνει την απόλυτη ευελιξία στην επιλογή και αλλαγή  όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Τα παρακάτω πόστ σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμα αν τελικά αποφασίσεις να το φτιάξεις μόνος σου:

  • Πόσο θα κοστίσει η κατασκευή ενός τετρακόπτερου;
  • Flight Controller και οι δυνατότητες του.
  • Επιλέγοντας μοτέρ και έλικες για το τετρακόπτερο.
  • Επιλέγοντας
  • Καλωδίωση τετρακόπτερου.

Επίλογος

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό πορτοφόλι και φυσικά διαθέσιμο χρόνο. Για αυτούς που έχουν χρήματα αλλά λίγο χρόνο τα έτοιμα κιτ είναι μονόδρομος. Αλλά για εσάς που είστε λίγο στριμωγμένοι οικονομικά και σας αρέσει να δημιουργείτε θα πρότεινα να δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα τετρακόπτερο από την αρχή. Να ξεκινήσετε από την επιλογή των εξαρτημάτων και την συναρμολόγηση. Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρος ότι θα τοαπολαύσετε !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *