Naza-M Προστασία Χαμηλής Τάσης (Voltage Monitoring)

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τη χρήση της λειτουργίας ” Naza-M Προστασία Χαμηλής Τάσης” που μας παρέχει η DJI μέσω της εφαρμογής NAZAM Assistant. Μια μερίδα χρηστών υποστηρίζουν ότι η χρήση ενός μόνο voltage buzzer αρκεί για να πετάμε με ασφάλεια και αυτό γιατί η εφαρμογή εμφανίζει (κατά την άποψή τους) αρκετά προβλήματα ενώ μια άλλη μερίδα υποστηρίζει ότι η χρήση της προστασίας είναι μονόδρομος.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι εάν ρυθμίσουμε σωστά την προστασία δύο επιπέδων που μας δίνει η DJI θα αποφύγουμε αρκετά ατύχημα που έχουν σχέση με απώλεια τάσης. Φυσικά και η ταυτόχρονη χρήση του buzzer θα μας δώσει ακόμα μικρότερη πιθανότητα σφάλματος. Η διαδικασία ρύθμισης της προστασίας χαμηλής τάσης περιγράφεται στη συνέχεια με απλά και κατανοητά βήματα.
Διακόπτης Προστασίας
Για να αποφύγουμε πτώση του πολυκόπτερού μας ή άλλες δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από την χαμηλή τάση της μπαταρίας έχουν σχεδιαστεί από την DJI δύο επίπεδα προστασίας. Μπορείτε να επιλέξετε εάν θα τα χρησιμοποιήσετε. Δική μου πρόταση είναι η προστασία του αεροχήματος σας να ξεκινάει από εδώ!
Σημεία ιδιαίτερης προσοχής
-
Σιγουρευτείτε ότι η σύνδεση μεταξύ VU και MC (V-SEN to X3) είναι σωστή. Σε κάθε άλλη περίπτωση η προστασία χαμηλής τάσης δεν θα ενεργοποιείται σωστά.
-
Και τα δύο επίπεδα προστασίας έχουν ως προεπιλογή την προειδοποίηση με LED. Και τα δύο επίπεδα προστασίας θα αναβοσβήνουν κόκκινο φως αδιάκοπα.
-
Και τα δύο επίπεδα προστασίας θα έχουν μόνο προειδοποίηση με LED σε Manual Mode, καμία άλλη αυτοματοποιημένη διαδικασία.
-
Προσοχή η προστασία χαμηλής τάσης δεν είναι αστείο! Πρέπει να προσγειώσετε αμέσως το πολυκόπτερό σας σε κάθε επίπεδο προστασίας για να αποφύγετε τυχόν ατύχημα που θα πρόκειται να προκληθεί από τη χαμηλή τάση της μπαταρίας!
Μπαταρία
Τροφοδοτήστε τον κεντρικό ελεγκτή (MC) με μια μπαταρία και συνδέστε τον με το PC, η τρέχουσα τάση της μπαταρίας θα εμφανίζεται σε αυτή τη στήλη ”current battery voltage”. Εάν η τάση της μπαταρίας που εμφανίζεται είναι διαφορετική από την τάση που μετρήσατε με ένα βολτόμετρο τότε πρέπει να κάνετε καλιμπράρισμα. Κάντε κλικ στην ένδειξη Calibration, τοποθετήστε την τιμή της τάσης που μόλις μετρήσατε στη στήλη Calibration στο παράθυρο διαλόγου που έχει ανοίξει και ακολούθως κάντε κλικ στο OK.
Εν τω μεταξύ πρέπει στην αρχική καρτέλα να επιλέξουμε το σωστό τύπο της μπαταρίας που χρησιμοποιούμε έτσι ώστε ο κύριος ελεγκτής να δίνει σωστές προειδοποιήσεις στο εύρος της τάσης που χρησιμοποιούμε.
Προστασία 1ου Επιπέδου
-
No Load (No Load Voltage): Αυτό οριζόμενη τάση προειδοποίησης. Χρειάζεται να εισάγεται εσείς την τιμή.
-
Loss (Line Loss Voltage): Η τάση της μπαταρίας που πέφτει κατά τη διάρκεια της πτήσης. Χρειάζεται να εισάγεται εσείς την τιμή.
-
Loaded (Loaded Voltage): Είναι η τάση της μπαταρίας σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτή είναι πραγματικά η τάση προειδοποίησης που ελέγχεται από τον κεντρικό ελεγκτή. Δεν χρειάζεται να βάλετε κάποια τιμή υπολογίζετε από τις δύο προηγούμενες.
Συμβουλές: Σχέση μεγέθους μεταξύ των διαφόρων τιμών της τάσης:
- No Load: 1ο Επίπεδο > 2ο Επίπεδο.
- Loss:1ο Επίπεδο =2ο Επίπεδο.
- Loaded: Calculated,1ο Επίπεδο >2ο Επίπεδο.
Μέθοδος για να υπολογίσετε την τάση Line Loss:
1 Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να πετάξετε το πολυκοπτερό σας ομαλά με πλήρη φορτισμένη μπαταρία.
2 Χρησιμοποιήστε πλήρη φορτισμένη μπαταρία, ενεργοποιήστε την προστασία χαμηλής τάσης στην εφαρμογή και παρατηρήστε την τιμή στο πεδίο ”current voltage”. Βάλτε στο πεδίο ”No Load” του πρώτου επιπέδου τιμή 1V λιγότερη από την current voltage. Βάλτε 0V στο πεδίο Loss αυτή τη στιγμή.
3 Πετάξτε το αερόχημα σας μέχρι να ενεργοποιηθεί η προστασία πρώτου επιπέδου και αρχίσει να αναβοσβήνει κόκκινο φως. Προσγειώστε το πολυκόπτερο όσο το δυνατό γρηγορότερα.
4 Συνδέστε τον κύριο ελεγκτή με το PC, ανοίξτε το πρόγραμμα και σημειώστε τη νέα τιμή στο πεδίο ”current voltage”. Η τιμή λοιπόν που πρέπει να βάλουμε στο πεδίο ”Line loss voltage” είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής της τάση που σημειώσαμε και την τιμή που βάλαμε στο πρώτο επίπεδο στο πεδίο ”No Load voltage”.
Σημεία ιδιαίτερης προσοχής:
-
Αν η τιμή που υπολογίσατε και πρέπει να βάλετε στο πεδίο ”loss” για την τάση της μπαταρίας είναι πάνω από 0.3V ανά κελί (πχ 3S μπαταρία πάνω από 0.9V), συμβαίνει επειδή η εσωτερική αντίσταση της μπαταρίας είναι υψηλή ή η μπαταρία είναι τόσο παλιά, οπότε και σας προτείνουμε να την αντικαταστήσετε!
-
Γενικά η απώλεια τάσης σε διαφορετικές μπαταρίες έχει διαφορετική τιμή. Έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια είναι απαραίτητο να υπολογίσετε ξεχωριστά για κάθε μπαταρία που χρησιμοποιείται την τιμή ”line loss voltage”, και να εισάγεται στο πεδίο ”Loss” τη χαμηλότερη από αυτές (προσοχή!!!).
-
Όταν αλλάζει το ωφέλιμο φορτίο ή αλλάξετε όχημα πρέπει οπωσδήποτε να υπολογίσετε ξανά την τιμή ”line loss voltage”.
-
Η τιμή ”line loss voltage” θα είναι μεγαλύτερη μετά από μερικές χρήσεις, θα πρέπει να πάρετε νέα τιμή μετά από 30 φορτίσεις της μπαταρίας.
Σιγουρευτείτε ότι η τάση προστασίας των ESCs είναι χαμηλότερη από 3.1V (1S), σε κάθε άλλη περίπτωση η προστασία χαμηλής τάσης δεν θα δουλέψει.
Μετρήστε νέα τιμή για την απώλεια της τάσης με τον τρόπο που αναλύθηκε παραπάνω και συμπληρώστε το πεδίο ”Loss” . Στη συνέχεια βάλτε μια λογική τιμή στο πεδίο ”No Load”.
Σημείωση:Όταν το κόκκινο φως αρχίσει να αναβοσβήνει πρέπει να το προσγειώσετε όσο το δυνατό γρηγορότερα!
Προστασία 2ου Επιπέδου
1 Συμπληρώστε τις τιμές στα πεδία ”No Load” και ”Loss” με τη μέθοδο που σας υποδείχθηκε στο προηγούμενο βήμα.
2 Όταν η προστασία 2ου επιπέδου ενεργοποιηθεί το προειδοποιητικό LED θα είναι συνεχόμενα αναμμένο. Εν τω μεταξύ το κεντρικό σημείο του throttle πρέπει να το μετακινήσουμε σιγά σιγά κοντά στο 90% του τερματισμού ώστε να προσγειώσουμε το πολυκόπτερο και να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες!
3 Όταν το throttle είναι στο 90% του τερματισμού το πολυκόπτερο θα συνεχίσει να κατεβαίνει αργά ακόμα και αν τραβάμε το throttle ενώ τα Pitch, Roll και Yaw συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και πριν.
Προσγειώστε το όχημά σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να αποφύγετε το ατύχημα!!