Παρουσίαση του DJI Naza M Lite

Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσω να κάνω μια πρώτη Παρουσίαση του DJI Naza M Lite βασιζόμενος καθαρά στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στις οδηγίες της DJI.
Τον ελεγκτή πτήσης (Flight Controller) τον προμηθεύτηκα από το Banggood . Η παραγγελία στάλθηκε από την αποθήκη που διατηρεί το κατάστημα στην Αγγλία στις 14 Μαΐου και έφτασε σε εμένα 27 Μαΐου συσκευασμένος στο άκρως ελκυστικό κόκκινο κουτί της φωτογραφίας.
Στη συσκευασία περιέχονται τα παρακάτω εξαρτήματα:
Κύριος ελεγκτής (Main Controller)
Είναι ο εγκέφαλος του συστήματος. Επικοινωνεί με όλους τους ρυθμιστές ταχύτητας (Speed Controllers) καθώς και με τον πομπό της τηλεκατεύθυνσης με σκοπό να πραγματοποιήσει την λειτουργία του αυτόματου πιλότου. Έχει ενσωματωμένη μια αδρανειακή συσκευή μέτρησης αποτελούμενη από ένα επιταχυνσιόμετρο 3 αξόνων( 3-axis accelerometer) ένα γυροσκόπιο 3 αξόνων (3-axis gyroscope) και ένα βαρόμετρο για την ανίχνευση της συμπεριφοράς του καιρού αλλά και του υψομέτρου.
Ευέλικτη Μονάδα (Versatile Unit VU)
Είναι ειδικά σχεδιασμένη για τον ελεγκτή NAZA-M LITE. Δίνει λύση στο πρόβλημα της υψηλής κατανάλωσης ισχύος των συστημάτων με πολλούς ρότορες. Παρέχει και παρακολουθεί την ισχύ που παρέχεται στον ελεγκτή NAZA-M LITE και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Διαθέτει επίσης ένα LED το οποίο δηλώνει τις διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας του ελεγκτή καθώς μια διεπαφή usb ώστε να μπορούμε να ρυθμίσουμε τον NAZA-M LITE αλλά και να αναβαθμίζουμε το λογισμικό του.
Χρησιμοποιείται για να γνωρίζουμε τη θέση του σκάφους μας (συντεταγμένες) αλλά και την κατεύθυνση του. Επειδή η Μονάδα Gps είναι ευαίσθητη στις μαγνητικές παρεμβολές στη συσκευασία περιέχεται και μία βάση στήριξης πάνω στην οποία πρέπει να τοποθετείται η Μονάδα.
Καλώδια και λοιπά εξαρτήματα
Στη συσκευασία περιέχονται επίσης ένα καλώδιο USB για σύνδεση της Μονάδας με τον υπολογιστή, οκτώ καλώδια σέρβο και τέσσερα ”μαξιλαράκια” 3Μ.
Σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής
- Δεν συνίσταται για αεροσκάφη μεγαλύτερα από 650mm ή με βαρύ φορτίο.
- Όταν έχουμε τελειώσει με την τοποθέτηση όλων των εξαρτημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε πάνω στο πλαίσιο πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το κέντρο βάρους του σκάφους μας είναι πάνω στην κεντρική γραμμή του πλαισίου.
- Ο κύριος ελεγκτής πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο του πλαισίου και σε καμία περίπτωση ανάποδα (upside-down). Πρέπει επίσης να τοποθετηθεί παράλληλα με τον ορίζοντα του αεροσκάφους .
- Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι θύρες για τα ΕSC πάνω στον κύριο ελεγκτή ”κοιτάζουν” προς τη μύτη του αεροσκάφους. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρή βλάβη.
- Κατά τη διάρκεια των αναβαθμίσεων του λογισμικού αλλά και κατά τη διάρκεια των διαφόρων ρυθμίσεων που κάνουμε πάνω στη Μονάδα προς αποφυγή ατυχήματος δεν πρέπει να είναι τοποθετημένοι οι έλικες στα μοτέρ.
- Όταν ενεργοποιούμε το αεροσκάφος μας πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ενεργοποιήσει πρώτα τον πομπό. Μετά την προσγείωση ακολουθείται η αντίστροφη διαδικασία. Πρώτα αποσυνδέουμε την μπαταρία του αεροσκάφους και μετά απενεργοποιούμε την τηλεκατεύθυνση.
- ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε ορίσει σημείο κάτω από το 10% του throttle για την ενεργοποίηση throttle fail safe.
- Ο ελεγκτής πτήσης Naza M Lite διαθέτει προστασία χαμηλής τάσης. Εάν δείτε να αναβοσβήνει κόκκινο φως πρέπει να προσγειώστε το αεροσκάφος όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγετε βλαβερές συνέπειες ή ακόμα και πτώση του αεροσκάφους.
- Η Μονάδα Gps/Πυξίδας είναι ευαίσθητη σε μαγνητικές παρεμβολές. Για ατόν τον λόγο πρέπει να είστε όσο το δυνατό πιο μακριά από άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
- ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ σε Gps Mode εάν το σήμα δεν είναι δυνατό (αναβοσβήνει το κόκκινο φως).
- Αν πετάτε σε fail-safe mode με το Gps ανοικτό τα μοτέρ του αεροσκάφους θα σταματήσουν αυτόματα με την προσγείωση.
- Ο δέκτης πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το τελευταίο ”πάτωμα” του πλαισίου με την κεραία να κοιτάζει προς τα κάτω για αποφυγή εμποδίων και τυχόν απώλειας σύνδεσης με τον πομπό.
- Σιγουρευτείτε ότι όλες οι συνδέσεις και οι επαφές είναι σε καλή κατάσταση πριν την πτήση.
- Τοποθετήστε το πομπό μετάδοσης εικόνας (εάν υπάρχει στο σύστημα σας) μακριά από τον κεντρικό ελεγκτή και σε απόσταση μεγαλύτερη από 25cm για να αποφύγετε τις παρεμβολές στο σύστημά σας.
Stay Tuned!!!!
Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα για τον συγκεκριμένο Flight Controller που θα αφορούν τόσο στις λειτουργίες και στη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια πτήσης όσο και στη διαδικασία αναβάθμισης του – τροποποιήσεις και ρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.