Αρχαία Πόλη της Έδεσσας

Η αγορά του Xiaomi Mi drone 4k και οι ποιοτικές λήψεις που πλέον έχω τη δυνατότητα να καταγράψω με οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσω μια νέα ενότητα στο blog μου με τίτλο Travel Stories. Σε αυτή την ενότητα θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας μέρη ανά την Ελλάδα που ταξίδεψα και αποθανάτισα με το drone μου. Η αφετηρία αυτού του υπέροχου και γεμάτου εικόνες ταξιδιού δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη γενέτηρά μου την Έδεσσα και ειδικότερα την Αρχαία Πόλη της Έδεσσας.
Αρχαία Έδεσσα (Υδ-ωρ=νερό, Υδ-ισσα=πόλη των νερών, υδατούπολη)
Μία σημαντική πόλη της αρχαιότητας (nobilis και αξιόλογος κατά τους αρχαίους συγγραφείς Τίτιο Λίβιο και Διόδωρο Σικελιώτη ) υπήρξε η Αρχαία Πόλη της Έδεσσας κτισμένη στο φυσικό πέρασμα, όπου ο πανάρχαιος οδικός άξονας που από τον 2ο αι πχ ονομάστηκε ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ εγκαταλείπει την κάτω πεδινή και ανηφορίζει προς την άνω ορεινή Μακεδονία. Ο τόπος όπου αναπτύχθηκε η πόλη στην άκρη του βράχου της σημερινής Εδεσσας και στην κατάφυτη κοιλάδα του Λόγγου, διακρίνεται για τις φυσικές του ομορφιές και σφραγίζεται από την αέναη ροή των νερών, που στις ημέρες μας έχουν διαμορφωθεί στους πασίγνωστους εδεσσαϊκούς καταρράκτες.
Η επιλογή έγινε εξαιτίας των νερών, που προσέφεραν οχυρότητα και γονιμότητα, αλλά ταυτόχρονα ελήφθη υπ’όψη και η η καταστροφική τους δράση. Η μαρτυρία του Στέφανου Βυζάντιου επιβεβαιώνει : “Εδεσσα, πόλις της Συρίας, διά των υδάτων ρύμην ούτω κληθείσα, απο της Μακεδονίας” (=Εδεσσα πόλη της Συρίας, που ονομάστηκε έτσι απο την ορμή των νερών όπως η Εδεσσα της Μακεδονίας)
Από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής είναι τα οποία μπορείτε να δείτε στην μικρή συλλογή φωτογραφιών αλλά και στο βίντεο που ακολουθεί είναι :
Η Νότια Πύλη, η οποία περιλαμβάνει κυκλική αυλή εγγεγραμμένη σε ορθογώνιο πύργο. Απηχεί τις αρχές της οχυρωματικής τέχνης που περιγράφονται στα αρχαία εγχειρίδια.
Η μνημειακή πλακοστρωμένη οδός που διασχίζει όλη την πόλη. Περιστοιχίζεται από κίονες μαρμάρινους και κτιστούς πεσσούς. Ο ένας κίονας είναι κατάγραφος από απελευθερωτικές επιγραφές.
Το τείχος της Εδεσσας, από τα καλύτερα διατηρημένα στη Μακεδονία. Κατασκευάστηκε περίπου το 300 π.Χ. και επιδιορθώθηκε επανειλημμένα σε όλη τη διάρκεια της ζωής της πόλης. Σώζεται σε ύψος 5 μ.
*Τα Στοιχεία είναι από άρθρο της κας Αναστασίας Χρυσοστόμου ΙΖ’Εφορεία Προϊστ/Κλασικών Αρχαιοτήτων Εδεσσας.